Χάρτης και ταξίδι στη "Μέση Γη" (The Middle Earth map)

 Αγαπημένοι φίλοι και φίλες. Τη λατρεία μου για το φανταστικό λογοτεχνικό κόσμο του J.R.R.Tolkien, την γνωρίζετε εδώ και καιρό. Μια λατρεία, που αφορά την αγάπη, όχι μόνο τη δική μου αλλά και αμέτρητων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας, για το ασυναγώνιστο επικό έργο του μεγάλου δημιουργού.

Ο κόσμος της "Μέσης Γης", είναι μια δημιουργία, ένα ορόσημο, μέσα στο οποίο περικλείεται όλο το έργο του κόσμου που δημιούργησε ο αγαπημένος μας συγγραφέας. Ένας κόσμος που διαπερνά χιλιάδες χρόνια, που χωρίζεται σε εποχές και χρόνους, που σημαδεύεται από την γένεση του, κατά Τόλκιν, κόσμου, την εμφάνιση και τη δράση των χαρακτήρων του. Όλα αυτά οριοθετημένα στην τοποθεσία της "Μέσης Γης", η οποία και αποτελεί το "θέατρο" των γεγονότων.

Εικόνα 1: Ο χάρτης της Μέσης Γης/Χειροποίητη προσωπική μου δημιουργία 

Η "Μέση Γη"

Στην λογοτεχνική κοσμογονία του Τόλκιν, "Μέση γη" αποκαλείται μια συγκεκριμένη ήπειρος του κόσμου της Άρντα (Αρχαία Γη). Πάνω σ' αυτήν εξελίσσεται όλη η δράση της μυθολογίας του. Θα μπορούσε να είναι και ένα κομμάτι του φανταστικού παρελθόντος της ίδιας της Γης. 

Ετυμολογία του όρου

Πρώτη αναφορά του όρου, έχουμε στην αρχαία Αγγλική γλώσσα, όπου τον συναντάμε ως: "Middangeard", που σημαίνει "Κατοικημένη Γη". Στην εξέλιξη της γλώσσας, στο Μεσαίωνα ο όρος έχει γίνει "Midden-erd" ή "Middel-erd". Στα Ελληνικά την συναντάμε στη λέξη "Μεσόγειος"

Ο χάρτης της "Μέσης Γης"

Ο Τόλκιν ήταν εκείνος που έδωσε οπτική ζωή στη Μέση Γη. Και αυτό έγινε μέσα από τους χάρτες, που σχεδίασε με τα δικά του χέρια, ακολουθώντας τη γραμμή του φανταστικού του κόσμου. Μερικοί από αυτούς τους χάρτες ήρθαν στο φως ενώ ήταν στη ζωή. Κάποιοι άλλοι, μετά το θάνατό του. Οι χάρτες αυτοί υπάρχουν μέσα στο έργο του και συγκεκριμένα στα βιβλία του: "Σιλμαρίλλιον", "Ατέλειωτες ιστορίες", "Χόμπιτ" και "Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών". 

(Πηγή: Endor Blog)

Πήρα λοιπόν την απόφαση και την πρωτοβουλία να κατασκευάζω και εγώ το χάρτη της Μέσης Γης, ως πιστό αντίγραφο του πραγματικού. Μια καθαρά χειροποίητη δουλειά που γίνεται με αντιγραφή ενός πιστού χάρτη μέσα από την ηλεκτρονική του προβολή στην οθόνη. Η μέθοδος περιλαμβάνει χρήση κλίμακας και προσδιορισμό σημείων μέσω συντεταγμένων.

Εικόνα 2

Εδώ έχω την κλασική εικόνα του χάρτη στην οθόνη του υπολογιστή, όπου από εδώ θα ξεκινήσει η διαμόρφωση, που θα παρακολουθήσουμε. Μια διαμόρφωση, που θα έχει το χαρακτήρα του ταξιδιού στον φανταστικό κόσμο της Μέσης Γης. Παρά το ότι το υλικό είναι τεράστιο καθώς, κάθε σημείο του χάρτη, έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία πίσω του, θα προσπαθήσω να κάνω και μια γενική αναφορά, εξηγώντας και την ιστορία κάθε σημαντικού σημείου στο χάρτη.

Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν:

Η βάση του χάρτη είναι ένα κομμάτι χαρτόνι, τύπου "σανσόν", σε διαστάσεις 70 Χ 50 εκατοστών. Ακρυλικά χρώματα επεξεργασίας της επιφάνειάς του και λεπτοί μαρκαδόροι Pilot marker, ανεξίτηλης γραφής και Stabilo point 0,4

Καλό μας ταξίδι, λοιπόν φίλες και φίλοι. Φύγαμε για τον φανταστικό και μαγικό κόσμο της Μέσης Γης.

Αρχικό στάδιο διαμόρφωσης επιφανείας χάρτη

Εικόνα 3

Το χαρτόνι είναι μπροστά μας, απλωμένο, στο συγκεκριμένο χρώμα. Ξεκινώ την επεξεργασία του με ένα χρωματικό συνδυασμό, που δίνει ένα χρώμα παπύρου, παλαιωμένου στο χρόνο με τις ανάλογες κηλιδώσεις.


Εικόνα 4

Εδώ έχουμε μια πιο προχωρημένη εικόνα της διαμόρφωσης της επιφάνειας του χαρτονιού.


Εικόνα 5

Στην εικόνα 5, έχουμε την τελική εικόνα της επιφάνειας του χαρτονιού, της βάσης δηλαδή του χάρτη μας.


Εικόνα 6

Διαμόρφωσα και ένα σχετικό χρωματικό πλαίσιο στο χάρτη, όπως αυτό φαίνεται στην εικόνα 6. Όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο, που ευθύς αμέσως, θα παρακολουθήσουμε στο επόμενο μέρος.


Η δημιουργία του χάρτη


Όλα πρέπει να ξεκινήσουν από τη βασική χάραξη των ορίων που χωρίζουν τη στεριά από τη θάλασσα της Μέσης Γης. 

Εικόνα 7

Η εικόνα 7, έχει καθορίσει τη γραμμή, η οποία ορίζει τη στεριά (το δεξιό τμήμα) και τη θάλασσα (το αριστερό τμήμα). Καλή αρχή λοιπόν και καλή μας συνέχεια.


Εικόνα 8

Στην εικόνα 8 παρακολουθούμε την έναρξη της σχεδίασης του χάρτη από το ΒΔ τμήμα του. Μια διαδικασία που θα μάς οδηγήσει στην εικόνα 9, αμέσως από κάτω, όπου έχουμε ολοκληρωμένο όλο αυτό το μεγάλο τμήμα. Στο αριστερό άκρο εδώ, διακρίνουμε το μικρό νησάκι του Himling. Ήταν μέρος της γης της Beleriand, ο μεγαλύτερος λόφος της περιοχής, γυμνός από δέντρα. Στη διάρκεια της "Πρώτης εποχής" με την καταβύθιση της Beleriand, το Himling βυθίστηκε και αυτό και η κορυφή του έμεινε σαν ένα μικρό νησάκι πάνω από τα κύματα.


Εικόνα 9

Εικόνα 9: Εδώ έχουμε μια πλήρη εικόνα του ΒΔ άκρου του χάρτη μας. Είναι καιρός να μιλήσουμε για κάποια βασικά του σημεία:

Πρώτα και κύρια στο ΒΔ τμήμα οριοθετείται η μεγάλη περιοχή του Eriador, το οποίο σημαίνει "Μοναχική Γη". Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι έκτασης με εύκρατη και αναπτυγμένη ζώνη. Στην περιοχή κατοικούσαν τα Χόμπιτ και Άνθρωποι. Διατρέχεται από τρία μεγάλα ποτάμια: Τον Λουν, που χύνεται στον ομώνυμο κόλπο. Τον Μπαραντιγουάιν και τον Γκουάθιρ, που ξεκινάει ψηλά από τα Ομιχλιασμένα βουνά (Misty mountains).

Ανατολικό όριο της μεγάλης περιοχής, είναι ο ορεινός όγκος, η οροσειρά των Ομιχλιασμένων βουνών (Misty mountains), της τεράστιας αυτής οροσειράς που κόβει στα δύο τη Μέση Γη φτάνοντας ως κάτω στην περιοχή της Γκόντορ.

Στην περιοχή του Έριαντορ, συναντάμε δύο ακόμα μεγάλου ορεινούς όγκους. Ψηλά ΒΔ είναι η οροσειρά του ERED LUIN καθώς και τα "BLUE MOUNTAINS" (Γαλάζια Βουνά), που αναπτύσσονται κάτω από τον κόλπο του Λουν. 

Στην περιοχή του Έριαντορ, που περιγράψαμε ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε το βασίλειο της ΑΡΝΟΡ, όπως ορίζεται στο τμήμα αυτό του χάρτη (The realm of Arnor). Ένα μεγάλο βασίλειο που σημαίνει "ΒΟΡΕΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ". Ιδρύθηκε από τον Ελέντιλ και τους Ντουνεντάιν, το 3320 της δεύτερης εποχής, μετά τον καταποντισμό του Νούμενορ. Το βασίλειο της ΑΡΝΟΡ είχε φθίνουσα πολιτική και δημογραφική ιστορία. Στα 861 της δεύτερης εποχής, οι γιοί του βασιλιά Εαρέντουρ, συγκρούστηκαν και έσπασαν το μεγάλο βασίλειο σε τρία τμήματα. Αυτά, αναφέρονται στο χάρτη και είναι τα:

Αρθεντάιρ, Καρντολάν και Ρουδαούρ. 

Ο πληθυσμός του Άρνορ, έβαινε σε φθίνουσα κλίμακα και παρήκμασε εντελώς. Στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΠΟΧΗ, ο βασιλιάς Άραγκορν, επανίδρυσε το βασίλειο και επανέφερε την πρωτεύουσα Αννούμινας.


Εικόνα 10

Στην εικόνα 10, παραμένουμε στο ΒΔ κομμάτι της Μέσης Γης και δη στην ευρύτερη περιοχή του Έριαντορ, για να εστιάσουμε λίγο στις εξής περιοχές-πόλεις:

THE SHIRE (Το Σάιρ). Είναι η περιοχή κοντά στον ποταμό Μπράντιγουάιν. Η γη του Σάιρ, θεωρείται ευλογημένη γη καθώς είναι πανέμορφη και εξαιρετικά γόνιμη. Κάτοικοί της ήταν τα Χόμπιτ. Ανέπτυξε ιδιαίτερα τη γεωργία και κτηνοτροφία του. Αρκετά πυκνοκατοικημένο με δασώδεις εκτάσεις και έλη. 

Το Σάιρ, μετά τη διάλυση του βασιλείου του Άρνορ, ήταν μέρος του βασιλείου του Άρθεντάιρ. Στη συνέχεια, μετά την παρακμή όλου του Άρνορ, έγινε ανεξάρτητη πολιτική μονάδα, με επικεφαλής τον Thain από το Τούκμπορω, επικεφαλής της σημαντικής φυλής των Χόμπιτ, "Τουκ".

Στην περιοχή του Σάιρ, όπως βλέπουμε στο χάρτη υπάρχουν τα δύο χωριά των Χόμπιτ, το Hobbiton και το Bree. Και τα δύο πολύ γραφικά. Ειδικά το Μπρι ήταν το κύριο χωριό της περιοχής. Μάλιστα στο χωριό αυτό συνυπήρξαν παντελώς αρμονικά άνθρωποι και χόμπιτ. Εκεί, στη δράση της πλοκής του Τόλκιν, θα συναντήσουμε το θρυλικό "The Prancing Pony", το πανδοχείο, που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο του δαχτυλιδιού.

Η περιοχή του MINHIRIATH (σημαίνει "Ανάμεσα στα βουνά"), όπως βλέπουμε στο χάρτη μας, στο κάτω μέρος του, βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς του Μπράντιγουάιν και του Γκουάθιρ.

Εικόνα 11

Στην εικόνα 11, μετακομίζουμε λίγο πιο δυτικά για να δούμε κάποιες σημαντικές τοποθεσίες, που έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στα γεγονότα της Μέσης Γης.

Παρατηρούμε το βόρειο μέρος της μεγάλης οροσειράς των MISTY MOUNTAINS (Ομιχλιασμένα βουνά), η οποία κόβει το χάρτη σε δύο μεγάλα τμήματα, ανατολικό και δυτικό. Ξεκινάμε από ψηλά στα Βόρεια για να ορίσουμε τα σημεία που θέλω:

ΤΑ ΒΟΥΝΑ της ΑΝΓΚΜΑΡ (Angmar mountains)

Τα βουνά αυτά είναι η έναρξη της μεγάλης οροσειράς που αναφέραμε. Εκεί ιδρύθηκε το περιβόητο ΒΑΣΙΛΕΙΟ της ΑΝΓΚΜΑΡ (Kingdom of Angmar), με έδρα το οχυρό CARN DUM, ως πρωτεύουσα στο διάστημα 1300-1973 της Τρίτης εποχής, το οποίο το βλέπουμε λίγο στα αριστερά. Στα 1300 στην ΑΝΓΚΜΑΡ κυριάρχησε ο περιβόητος σκοτεινός ΜΑΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ της ΑΝΓΚΜΑΡ (The Witch King of Angmar). 

Ο μάγος βασιλιάς της Άνγκμαρ: Ένας από τους εννέα (9) εκλεκτούς από το γένος των ανθρώπων, που απέκτησαν τα δαχτυλίδια των ανθρώπων. Έπεσαν στην αλαζονεία της δύναμης και τη διαστροφή του κακού, στην κυριαρχία του Σάουρον και μετέπεσαν στα λεγόμενα ΔΑΧΤΥΛΙΔΟΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ με την ονομασία ΝΑΖΓΚΟΥΛ (Nazgul). Επικεφαλής των εννέα ήταν ο συγκεκριμένος μάγος-βασιλιάς της Άνγκμαρ. Το τέλος τους ήρθε με την οριστική έκβαση της μάχης του πολέμου του δαχτυλιδιού.

ΤΟ ΟΡΟΣ ΓΚΟΥΝΤΑΜΠΑΝΤ (Gundabad mountain)

Μία και μοναδική υψηλή κορυφή, το βλέπουμε λίγο δεξιά από τα βουνά της Άνγκμαρ. Αποτέλεσε μεγάλο σημείο τριβής και συγκρούσεων ανάμεσα στους Νάνους και τα Ορκ, το στρατό του Σάουρον. Στην κυριαρχία του μάγου βασιλιά της Άνγκμαρ, έγινε σημείο συγκέντρωσης δυνάμεων στο εσωτερικό του από τα Ορκ. Από τα έγκατα του βουνού ξεχύθηκαν οι μεγάλες δυνάμεις των Ορκ στη θρυλική "ΜΑΧΗ των ΠΕΝΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΝ".

ΡΙΒΕΝΤΕΛ (Rivendell)

Το βλέπουμε στην εικόνα 11, στο παλιό βασίλειο RHUDAUR, στις πηγές του ποταμού Bruinen, κοντά στη μεγάλη οροσειρά. Ακριβώς πάνω στο δρόμο που έρχεται "East West Road".

To Ρίβεντελλ  ή αλλιώς Ιμλάντρις (Imladris), βρίσκεται πολύ κοντά στα βουνά, στην ανατολική άκρη του Έριαντορ και αποτελεί φυλάκιο των ΞΩΤΙΚΩΝ. Ιδρύθηκε το 1697, στην Δεύτερη Εποχή από τον Έλροντ και παρέμενε ως καταφύγιο των Ξωτικών.

MISTY MOUNTAINS  (ΟΜΙΧΛΙΑΣΜΕΝΑ ΒΟΥΝΑ)

Εικόνα 12

Στις εικόνες 11 και 12, βλέπουμε όλη τη μεγάλη αυτή οροσειρά, που ξεκινά από τα Όρη της Άνγκμαρ στο Βορρά, τρέχουν προς το Νότο για 1448 χιλιόμετρα και καταλήγουν στο Χάσμα του ΡΟΧΑΝ.

Τα πιο σημαντικά σημεία της οροσειράς αυτής, βρίσκονται κύρια στο μέσο της ακριβώς, δεξιότερα του Ρίβεντελλ. εκεί που συνεχίζει ο "Old forest road" (Ο παλιός δρόμος του δάσους). Στο μέσο της εικόνας 12, βλέπετε την ΠΥΛΗ της ΜΟΡΙΑ (MORIA GATE). Εκεί βρίσκεται η θρυλική πύλη της Μόρια, η οποία οδηγεί στα έγκατα του βουνού. Στα μεγάλα της βάθη, οι ΝΑΝΟΙ, ως ασύγκριτοι μεταλλωρύχοι, έχτισαν την πόλη του KHAZAD-DUM (Καζάντ Ντουμ). Εκεί, στα απύθμενα βάθη του βουνού χτίστηκε η περιβόητη ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΣΚΑΛΑ.

Το πιο σημαντικό πέρασμα στα Ομιχλιασμένα Βουνά είναι το HIGH PASS (Το βλέπουμε στο μέσο των εικόνων 11 και 12).  Χρησιμοποιήθηκε από τον Μπίλμπο Μπάγκινς στο δρόμο του για το βουνό Έρεμπορ αλλά και από τον Φρόντο Μπάγκινς στην πορεία του για την Μόρντορ.


Εικόνα 13

Προχωρώ το σχεδιασμό μου στα Δυτικά της οροσειράς των Ομιχλιασμένων Βουνών. 


Εικόνα 14

Στην εικόνα 14, έχει ήδη σχηματιστεί το μεγάλο δάσος του MIRKWOOD, δεξιά του μεγάλου ποταμού ANDUIN. 


Εικόνα 15

Η εικόνα 15 είναι η τελική εμφάνιση της ΒΔ περιοχής της Μέσης Γης, με πολύ σημαντικές τοποθεσίες, για τις οποίες θα σάς μιλήσω ευθύς αμέσως σαρώνοντας το χάρτη από τα Βόρεια προς Νότια.

FORODWAITH (Βόρεια Απόβλητα)

Είναι μια τεράστια περιοχή στο Βορρά, καλυμμένη με πάγο και χιόνι, στα δεξιά των Βουνών της Άνγκμαρ και του Γκούνταμπαντ. Κάποτε κατοικούνταν από ένα δυνατό λαό, τους Forodwaith, που έδωσαν το όνομά τους στην περιοχή. Τα μεταγενέστερα χρόνια, με την πίεση του Μάγου βασιλιά της Άνγκμαρ, κινήθηκαν προς τον Κόλπο του Φόροσελ, Ανατολικά. Στην περιοχή αυτή γεννήθηκαν και οι ΔΡΑΚΟΙ

ΟΡΟΣΕΙΡΑ ERED MITHRIN (ΓΚΡΙΖΑ ΟΡΗ)

Είναι η οροσειρά που δεσπόζει στην περιοχή, όπως τη βλέπουμε στην εικόνα 15. 

IRON HILLS (ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΙ ΛΟΦΟΙ)

Διατρέχοντας το χάρτη μας στα Δυτικά, στην εικόνα 15, πέφτουμε στους "Σιδερένιους λόφους", εκεί όπου πηγάζει ο ποταμός CARNEN. Οι λόφοι ήταν πλούσιοι σε μεταλλεύματα σιδήρου και κατοικούνταν από το λαό των Νάνων, όχι όμως το ίδιο πλούσιοι όπως αυτοί του Βασιλείου κάτω από τα βουνά (Καζάντ-Ντουμ).

ANDUIN the great river (Ο μεγάλος ποταμός Αντούιν)

Στην εικόνα 15, αριστερά, βλέπουμε ότι όλη η Μέση Γη τέμνεται στη μέση από έναν πολύ μεγάλο ποταμό, ο οποίος πηγάζει από τα Γκρίζα όρη και καταλήγει στο Νότιο άκρο, όπως θα δούμε σε επόμενες εικόνες. Το μήκος του είναι τεράστιο, στα 1388 μίλια και αποτελούσε το όριο προς τα δυτικά εδάφη της Μέσης Γης.

LORIEN

Στην εικόνα 15, προς τα κάτω, αμέσως μετά την πύλη της Μόρια και το πέρασμα στη δυτική άκρη των Ομιχλιασμένων βουνών, πέφτουμε πάνω στο Λόριεν ή και LOTHLORIEN. Είναι το Βασίλειο των ΞΩΤΙΚΩΝ, ανυπέρβλητης ομορφιάς και φυσικού κάλους. Βρίσκεται μέσα σε ένα δάσος, που διατρέχεται από δύο παραποτάμους του μεγάλου ποταμού Αντούιν. 

Πάντα στην εικόνα 15, περνάμε λίγο πιο Δυτικά στην περιοχή του:

RHOVANION

Όπως βλέπετε, είναι το τμήμα των εδαφών της Μέσης Γης, ανατολικά των μεγάλων βουνών. Ο μεγάλος ποταμός Αντούιν, περνάει από τα εδάφη του καθώς και το απέραντο δάσος, για το οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

MIRKWOOD

Είναι το τελευταίο όνομα για το τεράστιο δάσος, στην περιοχή του Ροβάνιον. Το όνομα αυτό το είχε στο τελευταίο μέρος της ΤΡΙΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. Τα προηγούμενα αρχικά του ονόματα ήταν GREENWOOD the great & ERYN LASGALEN. Όπως βλέπετε, στην εικόνα 15, διχοτομείται από το OLD FOREST ROAD (Παλιός δρόμος του δάσους), ο οποίος αποτελεί συνέχεια του δρόμου που έρχεται από το High Pass.

Στο βόρειο κομμάτι υπάρχουν τα MOUNTAINS of MIRKWOOD (Τα βουνά του Μιρκγουντ), μια σειρά λόγων σε μικρό ύψος, μήκους 100 μίλια. Επίσης υπάρχει και ο ποταμός FOREST RIVER, που πηγάζει από τα Γκρίζα Όρη και ενώνεται, έξω απ' το δάσος, με τον ποταμό CELDUIN. 

Στο Νότιο τμήμα του δάσους δεσπόζει το DOL GULDUR. Ένας πολύ ψηλός λόγος, που ξεχωρίζει μέσα στο δάσος. Το παλιό του όνομα ήταν AMON LANC και ήταν πρωτεύουσα κάποτε στα Ξωτικά του OROPER. Στην ΤΡΙΤΗ ΕΠΟΧΗ, γύρω στα 1000, ο λόφος κατελήφθη από μια σκοτεινή σκιά του κακού. Η οντότητα αυτή είναι ο ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΗΣ και το ΝΤΟΛ ΓΚΟΥΛΝΤΟΥΡ, έγινε μόνιμη κατοικία του. Το 2063, ο ΓΚΑΝΤΑΛΦ με την ΓΚΑΛΑΝΤΡΙΕΛ και τον ΣΑΡΟΥΜΑΝ, πήγαν εκεί και μετά από μάχη ανάγκασαν τον Νεκρομάντη να φύγει στην Ανατολή όπου βρήκε καταφύγιο στα βουνά της Μόρντορ.

EREBOR, the lonely mountain (Έρεμπορ, το μοναχικό βουνό)

Ψηλά, στην εικόνα 15, αμέσως μετά το μεγάλο δάσος, διακρίνεται το ιστορικό βουνό ΕΡΕΜΠΟΡ, επονομαζόμενο ως ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΒΟΥΝΟ. Τοποθεσία ύψιστης σημασίας για το γένος των ΝΑΝΩΝ, όπου στα έγκατα του βουνού έχτισαν το ΒΑΣΙΛΕΙΟ κάτω από το ΒΟΥΝΟ. Αυτό έγινε το 1999 της Τρίτης εποχής. Η περιοχή γνώρισε τεράστια ευημερία και χτίστηκε εκεί και η πόλη DALE. Η επιδρομή του μεγάλου ΔΡΑΚΟΥ κατέστρεψε και πόλη και το βασίλειο του βουνού, το οποίο ανακαλύφθηκε ξανά από τον ΘΟΡΙΝ, γιο του Θρέην στη μεγάλη μάχη των πέντε στρατιών (The Hobbits).

Το Έρεμπορ, ήταν τεράστιο σε ύψος, 3500 μέτρα, χιονισμένο και την Άνοιξη με πλούσια μεταλλεύματα. Η κορυφή του έχει σχήμα αστεριού με έξι κορυφογραμμές. Για να μπει κανείς στο εσωτερικό του βουνού έπρεπε να ανοίξει την ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ, η οποία άνοιγε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένο χρόνο. 

Τα βασικά γεωγραφικά σημεία του μέρους του χάρτη στην εικόνα 15, κλείνουν με τη:

ΘΑΛΑΣΣΑ του RHUN

Είναι μια πολύ μεγάλη λίμνη στο δυτικό άκρο του Βόρειου μέρους της Μέσης Γης. Στο ΒΔ άκρο της υπάρχει ένα μικρό δάσος και στα ΝΑ ένα σύμπλεγμα από λόφους. Στη λίμνη χύνονται δύο μεγάλοι ποταμοί, ο CELDUIN και ο CARNEN. Ο πρώτος πηγάζει από το όρος Έρεμπορ, ο δεύτερος από τα Σιδερένια βουνά. Και οι δύο ενώνονται κάπου στο μέσο της διαδρομής τους για να καταλήξουν στη μεγάλη λίμνη.

Εικόνα 16

Και μετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης αλλά και του ταξιδιού μας στο Βόρειο μέρος της Μέσης Γης, είναι καιρός να επεκτείνουμε τη σχεδίαση στο Νότιο μέρος, στο οποίο επίσης έχουμε πολλά ενδιαφέροντα να δούμε.


Εικόνα 17

Κατέβασα λοιπόν τη σχεδίαση του χάρτη στο Νότο, όπου στα δεξιά του ποταμού GWATHLO και στο σβήσιμο της μεγάλης οροσειράς των Ομιχλιασμένων βουνών, θα μείνουμε σε δύο περιοχές.

ENEDWAITH:

Αποτελεί μια ανοιχτή πεδιάδα ανάμεσα στον ποταμό GWATHLO & ISEN. Είναι μια μεγάλη τοποθεσία, χωρίς δέντρα, η οποία διατρέχεται από το το δρόμο NORTH-SOUTH ROAD, ο οποίος και καταλήγει, όπως βλέπουμε, στο GAP of ROHAN (Χάσμα του Ρόχαν) για να συνεχίσει στην πόλη του EDORAS.

ROHAN

Το Ρόχαν είναι ένα μεγάλο βασίλειο των ανθρώπων στα βόρεια σύνορα της GONDOR. Κατοικείται από τους EORLINGAS, οι οποίοι αποκαλούνταν και ROHIRRIM από τους ξένους. Ήταν άνθρωποι της γης, αγρότες, που είχαν μεγάλο δεσμό με τα άλογα. Πιστοί σύμμαχοι στο βασίλειο της Γκόντορ, την οποία θα δούμε στη συνέχεια.  Το ΧΑΣΜΑ του ΡΟΧΑΝ, είναι ένα στενό πέρασμα, ανάμεσα στα MISTY MOUNTAINS και στα ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ. Στο φαράγγι διατρέχει ο ποταμός ISEN.

ISENGARD

Το Άιζενγκαρντ είναι ένα τεράστιο οχυρό, στην ουσία πύργος, ο οποίος βρίσκεται αριστερά στο τελείωμα των Ομιχλιασμένων βουνών, κοντά στο Χάσμα του Ρόχαν. Στο κέντρο του Οχυρού, βρίσκεται το ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ του ΑΪΖΕΝΓΚΑΡΝΤ και ο Πύργος του ORTHANC. Στην εποχή του πολέμου του δαχτυλιδιού, το οχυρό αποτέλεσε τη μεγάλη βάση του ΣΑΡΟΥΜΑΝ, θέατρο συγκρούσεων των ημερών αυτών. 

HELMS DEEP

Βαδίζοντας το δρόμο από το χάσμα του Ρόχαν, φτάνουμε στο Χέλμς Ντιπ. Στις ρίζες της οροσειράς, θα συναντήσουμε ένα τεράστιο και επιβλητικό οχυρό με το συγκεκριμένο όνομα, με βαριά οχύρωση και προστασία. Αποτέλεσε σημείο άμυνας για τους ανθρώπους του Ρόχαν. Στον πόλεμο του δαχτυλιδιού οι μαχητές του Ρόχαν και της Γκόντορ, μαζί με τη συνδρομή των Ξωτικών, αντιμετώπισαν τη λυσσαλέα επίθεση των Ούρουκ-Χάι και των Ορκ, δυνάμεων του Σάρουμαν. Μάχη που κρίθηκε κυριολεκτικά στο τέλος υπέρ των ανθρώπων.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ του FANGORN

Δεξιά των Ομιχλιασμένων βουνών στο τέλος της οροσειράς και βόρεια του Ρόχαν, συναντάμε, όπως βλέπουμε στην εικόνα 16, το δεύτερο μεγαλύτερο δάσος της Μέσης Γης. Το ΔΑΣΟΣ του ΦΑΝΓΚΟΡΝ. Αποτελούσε την κατοικία των ENDS (ΕΝΤΣ). Οι ΕΝΤΣ ήταν πλάσματα ανθρωποειδή, με μορφή δέντρων, δημιουργήματα για να προστατεύσουν τα δέντρα από προσβολές και καταστροφές. Αποκαλούνταν και "Βοσκοί των δέντρων". Στον πόλεμο του δαχτυλιδιού έγινε θέατρο μεγάλης μάχης ανάμεσα στους ΕΝΤΣ και της στρατιάς των Ούρουκ-Χάι και Όρκ, τα οποία υποχωρώντας από το Χέλμς Ντηπ, μπήκαν στο δάσος και στην κυριολεξία αφανίστηκαν μέχρις ενός από την επίθεση των ΕΝΤΣ.


EDORAS

Στην εικόνα 16, προχωρώντας προς το Νότο, θα συναντήσουμε το Έντορας, που είναι η πόλη, πρωτεύουσα του βασιλείου του Ρόχαν. H πόλη είναι χτισμένη στο λόφο του HARROWDALE και βρέχεται από τον ποταμό SNOWBOURN και προστατεύονταν από τείχη.


Εικόνα 18

Η Εικόνα 18, δείχνει την ΝΑ περιοχή της Μέσης Γης σε πλήρες σχέδιο. Εδώ, μπορούμε να συνεχίσουμε το "ταξίδι" μας σε σημαντικά μέρη. "Παίρνοντας" το δρόμο που περνάει από το Έντορας, βλέπουμε ότι φτάνει στην OSGILIATH διαβαίνοντας το μεγάλο ποταμό Αντούιν. Θα μιλήσουμε για τις μεγάλες αυτές πόλεις στη συνέχεια.

Πριν αφήσουμε το ΡΟΧΑΝ, θα πάμε δεξιότερα στο χάρτη για να δούμε το EMYN MUIL. Μια μικρή λοφοσειρά, όπου εκεί υπάρχουν και οι καταρράκτες του Ράουρος (FALLS OF RAUROS). Ακόμα δεξιότερα στο ίδιο ύψος θα φτάσουμε στα DEAD MARCHES, μια μεγάλη βαλτώδη έκταση με τρομερούς βάλτους, που ανέδυαν μια ερεβώδη οσμή. Στους βάλτους αυτούς βρήκε το θάνατο ο Ισίλντουρ, κάτοχος του δαχτυλιδιού και από εκεί ακριβώς πέρασαν ο Φρόντο με τον Σαμ για να φτάσουν στη Μόρντορ.

GONDOR

Στα ΝΑ της Μέσης Γης, κάτω από το Ρόχαν, βρίσκεται το μεγάλο Βασίλειο της GONDOR. Είναι ένα από τα δύο βασίλεια του ανθρώπινου γένους των Ντουνεντάιν, μετά το βασίλειο του ARNOR, που είδαμε στα βόρεια. Το βασίλειο ιδρύθηκε μετά την πτώση του Νούμενορ, από τους γιους του ΕΛΕΝΤΙΛ, τον ΙΣΙΛΝΤΟΥΡ και ΑΝΑΡΙΟΝ. 

Για να δούμε κάποια στοιχεία της γεωγραφίας της περιοχής πριν περάσουμε στις πόλεις και την ιστορία. Η περιοχή είναι αρκετά ορεινή αλλά και πλούσια σε υδάτινο στοιχείο καθώς υπάρχουν αρκετοί ποταμοί. Ο κυριότερος ορεινός όγκος είναι η οροσειρά ERED NIMRAIS (ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ), σε μήκος 965 χιλιομέτρων. Το όριο της Γκόντορ προς τα δυτικά με την Μόρντορ είναι ο μεγάλος ποταμός Αντούιν, ο οποίος και χύνεται στον μεγάλο κόλπο του BELFALAS.

Οι πόλεις της Γκόντορ, χτίστηκαν από τους δημιουργούς του βασιλείου, τον Ισίλντουρ και τον Ανάριον. Ο πρώτος φύτεψε και το θρυλικό ΛΕΥΚΟ ΔΕΝΤΡΟ του Νούμενορ. Οι κάτοικοι της Γκόντορ ήταν εκπληκτικοί Λιθοτεχνίτες και έτσι χτίστηκαν πανίσχυρες πόλεις και ιστορικά μνημεία.

OSGILIATH

Ήταν η παλιότερη πρωτεύουσα του βασιλείου, μια εξαίρετη πόλη με πολλές πέτρινες γέφυρες, καθώς ήταν χτισμένη στον ποταμό Αντούιν. 

EMYN ARNEN σύμπλεγμα λόφων στο S.ITHILIEN (Νότιο Ιθίλιεν). Μετά τον πόλεμο του δαχτυλιδιού, ο Φάραμιρ, γιος του Ντένεθορ, έγινε πρίγκηπας του Ιθίλιεν, δίνοντας στην περιοχή πάλι οντότητα.

PELARGIR, λίγο πιο κάτω, προς τις εκβολές του μεγάλου ποταμού, βρίσκεται η πόλη αυτή, που χτίστηκε το 2350 της Δεύτερης εποχής σαν καταφύγιο των πιστών του βασιλιά. 

MINAS TIRITH

Η μεγαλύτερη πόλη της Γκόντορ, νεώτερη πρωτεύουσα, χτισμένη με ένα ποικιλότροπο περίτεχνο τρόπο στη ρίζα του βουνού MINDOLLUIN σε πολλαπλά επίπεδα. Τα θρυλικά της τείχη ήταν απίστευτης δύναμης και τεχνικής. Χαρακτηριστική η βάση του χτίσματος που ήταν σαν καρίνα πλοίου. Στην τρίτη εποχή, στον πόλεμο του δαχτυλιδιού, έγινε θέατρο της τρομερής μεγάλης μάχης μπροστά στα τείχη της πόλης ανάμεσα στον στρατό του Σάουρον και της συμμαχίας των ανθρώπων.

Εικόνα 19

Τέλος, στην εικόνα 19, τα ταξιδέψουμε στην τελευταία περιοχή της Μέσης Γης, επίσης με πολύ βαριά αλλά και σκοτεινή ιστορία. Μιλάμε για την:
MORDOR

Είναι όλο το γεωγραφικό τμήμα γης, στα ΝΔ της Μέσης Γης. Μια περιοχή μεγάλη, που έκλεινε κυκλικά με τρεις τεράστιες κορυφογραμμές από όλα τα επίπεδα, καθιστώντας την περιοχή, παντελώς απρόσβλητη από κάθε επιβουλή. Στο μεγαλύτερο μέρος της Δεύτερης και Τρίτης εποχής, η περιοχή έγινε έδρα του κακού με επικεφαλής τον ΣΑΟΥΡΟΝ. Για να δούμε κάποια από τα γεωφυσικά της στοιχεία, όπως φαίνονται στην εικόνα 19 του χάρτη.

ERED LITHKI, η μεγάλη οροσειρά στα βόρεια. EPHEL DUATH, η μεγάλη οροσειρά στα ανατολικά, εκεί που υπήρχαν και τα θρυλικά ΒΟΥΝΑ των ΣΚΙΩΝ. Στο στενό πέρασμα ανάμεσα στις δύο οροσειρές, υπάρχει η MINAS MORGUL, παλιά της επωνυμία MINAS ITHIL. Mια πάλαι ποτέ πανέμορφη πόλη λουσμένη στο φως. Όταν οι δυνάμεις του κακού κατέλαβαν την περιοχή ολάκερη, το όμορφο αυτό μέρος, μετατράπηκε σε χώρα του τρόμου. Το φως έγινε χλωμό σαν νεκρό και όλα γέμισαν δηλητηριώδεις ατμούς. Εκεί ακριβώς ο Σάουρον έχτισε τη ΜΑΥΡΗ ΠΥΛΗ της Μόρντορ. 
CIRITH UNGOL: Πέρασμα σχισμής εδάφους στην πλαγιά του βουνού της κοιλάδας Μόργκουλ με σκάλες. Εκεί κατοικούσε και η τεράστια αράχνη SHELOB.

Πιο βόρεια θα συναντήσουμε την κοιλάδα UDUN και ακόμα πιο βόρεια είναι το MORANNON ή αλλιώς η ΜΑΥΡΗ ΠΥΛΗ, που ήδη ανέφερα. Μπροστά από το Μόραννον υπήρχε το DAGORLAD, μια σκοτεινή πεδιάδα κάτω ακριβώς από τη Μαύρη πύλη στα βόρεια της Μόρντορ. Ήταν εστία μεγάλων και ιστορικών μαχών.

BARAD DUR: O θρυλικός ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ του Σάουρον. Ένας τεράστιος πύργος χτισμένος σε πολλαπλούς τοίχους από σίδηρο, χάλυβα και πέτρα. Το μεγάλο φρούριο του Σάουρον. Το επικό ΜΑΤΙ του ΣΑΟΥΡΟΝ παρακολουθούσε τα πάντα από την κορυφή του φρουρίου.

ΟΡΟΠΕΔΙΟ GORGOROTH: Μια μεγάλη και ψηλή πεδιάδα στο ΒΔ της Μόρντορ με διάφορα γνωστά περάσματα 

Όρος ORODRUIN (MOUNT DOOM) : Ένα ακόμα επιβλητικό σκοτεινό μέρος στην Μόρντορ. Δημιουργήθηκε από τον Μέλκορ στην πρώτη εποχή και το βουνό κατέληγε σε ένα τρομερό ηφαίστειο. Εκεί σφυρηλατήθηκε και το ένα το δαχτυλίδι. Το βουνό εξερράγη το 3429 της δεύτερης εποχής και σηματοδότησε την επίθεση του Σάουρον στην Γκόντορ.

NURN: Μια μεγάλη πεδιάδα πράσινης γης στα Νότια της Γκόντορ, στην οποία δεσπόζει η μεγάλη λίμνη NURNEN ("Λυπημένο νερό"). Στην εποχή του πολέμου του δαχτυλιδιού, στην περιοχή υπήρχαν σκλάβοι που "πότιζαν" το στρατό του Σάουρον. Μετά την τελική του κατάρρευση, ο Άραγκορν τους ελευθέρωσε όλους. 

Εικόνα 20


Ένα κομμάτι του χάρτη, με την κλασική πυξίδα που σηματοδοτεί τα γεωγραφικά σημεία της Μέσης Γης, όπως φαίνεται στην εικόνα 20.


Εικόνα 21


NEAR HARAD 

Στην εικόνα 21, έχουμε το χάρτη της Μέσης Γης, σε όλη του την ανάπτυξη και την τελική του μορφή, όπως αυτή προκύπτει από το πρωτότυπο έργο του Τόλκιν, το οποίο και ακολούθησα. Μάς έμεινε μόνο η περιοχή της Νότιας Γκόντορ καθώς και αυτή της NEA HARAD.

Θα δούμε τον παραπόταμο του Αντούιν, τον POROS, που πηγάζει από τα Ανατολικά βουνά της Μόρντορ και χύνεται στον Αντούιν λίγο πριν το μεγάλο "δέλτα".  Εκεί είναι και το ΠΕΡΑΣΜΑ του POROS. Ο μεγάλος δρόμος του HARAD διασχίζει τον ποταμό και εκεί έχουμε το συγκεκριμένο πέρασμα. Ο μεγάλος αυτός δρόμος συνεχίζει προς τα Νότια. Διασχίζει τον ποταμό HARNEN και τραβάει στα εδάφη NEAR HARAD. Ερημική τοποθεσία με κατοίκους εχθρικούς με αυτούς της Γκόντορ. 

Φίλες και φίλοι,
εδώ τελειώνει ένα όμορφο ταξίδι στους φανταστικούς κόσμους του μεγάλου λογοτέχνη και δημιουργού, του Τζ. Τόλκιν. Ένα ταξίδι στη Μέση Γη. Ήθελα καιρό να κάνω το χάρτη, νιώθοντας και εγώ ένα ελάχιστο μέρος από το δέος εκείνου, τη στιγμή της δημιουργίας του και της αποτύπωσης, πάνω του, των γεγονότων.
Θέλω να σάς ευχαριστήσω για τη συντροφιά σας σ' αυτήν την περιπλάνηση. Ο κόσμος και το έπος του Τόλκιν, μπορεί να είναι φανταστικός, είναι όμως τόσο διεισδυτικός στη σκέψη και στα συναισθήματα, είναι τόσο αξιακός στα μηνύματα και στις αλήθειες, που πλέον απέκτησε στη συνείδησή μας, οντότητα, ύπαρξη, συνέχεια, ιστορία. Είναι σαν να υπάρχει εκεί κάπου σε κάποια άλλη διάσταση, όπως και ο κόσμος του Ησίοδου

Καλή συνέχεια καλοκαιριού σε όλους απ' την καρδιά μου.

Πηγες:



Ενημέρωση 1: Να ενημερώσω τις φίλες και τους φίλους αναγνώστες ότι ο λογαριασμός μου στο Twitter είναι ο εξής:  




Ενημέρωση 2: Συνεχίζεται η δημοσίευση του μυθιστορήματός μου, σε συνέχειες στο blog μου:  "Τα δώρα της Αρμονίας"


Σχόλια

  1. Αν δεν αναγνώριζα το χέρι σου θα έλεγα... δεν μπορεί δεν είναι δικό του!!!
    Γιάννη πραγματικά είναι πανέμορφο. Γοητευμένη!
    Επίσης, μου άρεσαν και όλες οι λεπτομέρειες που αναφέρεις
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνια μου, το πάλεψα! Ξέρεις, αν αγαπάς κάτι πολύ, σού βγαίνει στην εφαρμογή. Σε πάει μόνο του, είναι σαν να σού δίνει φτερά. Νομίζω το ξέρεις και προσωπικά στην ενασχόλησή σου με τα ...σποράκια.
      Οι λεπτομέρειες είναι κομμάτι του ταξιδιού και είναι οι απολύτως αναγκαίες γιατί αν άνοιγε το θέμα, δεν είχε τελειωμό.
      Δεν ξέρεις πόσο χάρηκα που σου αρέσει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  2. Μπράβο σου! Λεπτομερής εργασία και χαρά στο κουράγιο σου. Μια ερώτηση...τα ξέρεις όλα αυτά,όλες τις λεπτομέρειες από μνήμης;
    Ένα δύσκολο έργο μας χάρισες που δείχνει πόσο το αγαπάς.
    Αντε και σε άλλα!!!
    Άνοιξες και τουίτερ λογαριασμό; Δεν έχω οπότε δεν θα σε βρω...
    Καλησπέρα σου με το βλέμμα στις φωτιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, όλα τούτα δεν τα ήξερα με τη συγκεκριμένη σειρά, όχι! Σκόρπια ήταν μέσα μου, ως εικόνες αναφοράς μέσα από την τριλογία "Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών". Τώρα, με τη σταδιακή κατασκευή του χάρτη έκατσα και τα διάβασα όλα με τη σειρά. Ένα προς ένα, βγάζοντας το επίπεδο γνώσης που διάβασες στο ποστ. Βέβαια, ξέρεις, πίσω από κάθε τέτοιο όνομα κρύβεται μια ολάκερη ιστορία τεράστια σε έκταση και γεγονότα, που απαιτεί χρόνια μύηση στον κόσμο του Τόλκιν.
      Το ήθελα αυτό το έργο και το θέλω και μεγάλο κάδρο σε ένα νέο σπίτι. Ίδομεν.
      Κοινοποίησα το χάρτη σε δύο ομάδες φίλων Τόλκιν στο facebook και έχει γίνει χαμός με τις επισκέψεις! Μιλάμε για φανατικό κοινό.
      Ναι, έκανα λογαριασμό στο τουίτερ, όπου εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά.
      Άννα μου, ψυχή και σκέψη, στον κόσμο με τις φωτιές. Θέλω να περνάς καλά, κορίτσι μου και στέλνω φιλιά για αυτό, να το ξέρεις.

      Διαγραφή
  3. Πωπω πόσες λεπτομέρειες!
    Μπράβο για τη δουλειά που έκανες φίλε μου.
    Όταν αγαπάς κάτι, το παλεύεις όσο δύσκολο κι αν είναι.
    Δεν είμαι φαν του Τόλκιν, δεν έχω δει ούτε την σειρά με τον άρχοντα.
    Ίσως να είμαι η μοναδική.
    Δεν μπορώ αυτά τα φανταστικά.
    Με ταράζουν .
    Σε συγχαίρω πάντως για το όλο εγχείρημα και για τις λεπτομέρειες που έκατσες και μελέτησες.
    Κάνε ό,τι σε ευχαριστεί.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου, ευχαριστώ πολύ από καρδιάς για τις παρατηρήσεις και τα καλά σου λόγια. Απολαμβάνουμε, όντως, αυτό που αγαπάμε, καλή μου φίλη. Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  4. Μπράβο σου Γιάννη μου κάνεις πολύ λεπτομερή και όμορφη δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νατάσσα μου, σε ευχαριστώ πολύ. Χάρηκα που σού αρέσει καλή μου φίλη. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου