Χάρτης και ταξίδι στη Mordor της Μέσης Γης

 Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

σήμερα λέω να κάνουμε πάλι ένα ταξίδι στον όμορφο κόσμο του μεγάλου Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν. Στον πνευματικό δημιουργό του συμπαντικού κόσμου της Μέσης Γης. Στο πέρασμα του χρόνου στις μεγάλες εποχές, στην ανάμνηση και τη σφραγίδα, που άφησε πίσω του ο μεγάλος πόλεμος του δαχτυλιδιού και της θρυλικής συντροφιάς του Άρχοντα.

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στη θρυλική περιοχή της 

MORDOR

(Μόρντορ)

Το ταξίδι μας θα γίνει μέσα από έναν νέο χάρτη, που σχεδίασα, ο οποίος και παρουσιάζει την περιοχή αυτή της Μέσης Γης, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πλοκή του κόσμου του Τόλκιν και του έργου του.


Εικόνα 1: Τα παζλ στη φάση της δημιουργίας του χάρτη

Ξεκινάμε λοιπόν φίλες και φίλοι το μεγάλο μας ταξίδι

Εικόνα 2

Στην εικόνα 2, ξεκινάμε! Σε χαρτόνι μεγέθους 42 Χ 30 εκατοστών.


Εικόνα 3

Στην εικόνα 3, βλέπουμε ότι το πρώτο στάδιο είναι να σχεδιάσω το περίγραμμα του αρχαίου μας αυτού χάρτη.


Εικόνα 4

Εδώ έχω ξεκινήσει την επεξεργασία του βασικού μοτίβου του χάρτη σε μίξη ακρυλικών χρωμάτων


Εικόνα 5

Στην εικόνα 5, ήδη βρίσκομαι σε προχωρημένο στάδιο σχεδίασης και χρωματισμού.


Η τελική μορφή


Εικόνα 6

Στην εικόνα 6 είμαστε πλέον έτοιμοι, φίλες και φίλοι. Ο χάρτης μας είναι έτοιμος, στη διάθεσή μας για μελέτη και σπουδή. Νομίζω είναι ώρα να παρουσιάσω και το σχετικό υπόμνημα για να πω λίγα πράγματα για την ιστορία της θρυλικής αυτής περιοχής της Μέσης Γης.


Λίγα λόγια για την ιστορία της Mordor

MORDOR


Είναι η περιοχή της Μέσης Γης, που βρίσκεται στο ΝΔ άκρο της. Βρίσκεται στα δυτικά της Gondor και χωρίζεται από αυτήν με το μεγάλο ποταμό Anduin.

Η ετυμολογία του ονόματός της στη γλώσσα Sindarin, είναι “Μαύρη Γη”ή “Σκοτεινή Γη”.

Αποκαλέστηκε έτσι γιατί, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης και Τρίτης εποχής, έγινε ο τόπος κατοικίας του σκοτεινού άρχοντα Sauron, την οποία και χρησιμοποίησε ως βάση για τις εξορμήσεις του για την κατάκτηση της Μέσης Γης.


Σχηματίστηκε από μαζικές ηφαιστειακές εκρήξεις. Το όνομά της το πήρε πολύ πριν την εγκατάσταση του Sauron από το μεγάλο ηφαίστειο του Οροντρούιν, που βρίσκεται κάπου στο μέσο. Το πρώτο πλάσμα, που κατοίκησε τα βουνά της Μόρντορ ήταν η τεράστια αράχνη Σέλομπ, που διέφυγε εκεί στο ξεκίνημα της Δεύτερης εποχής μετά τον Πόλεμο της Οργής. Τρεφόταν με ξωτικά και ανθρώπους.


Ο Σάουρον εγκαταστάθηκε στη Μόρντορ, γύρω στα 1000 της Δεύτερης εποχής. Εκεί σφυρηλάτησε και το Ένα Δαχτυλίδι. Κοντά στο Οροντρούιν, έχτισε το μεγάλο φρούριο του Μπαράντ-Ντουρ. Έτσι έγινε ο σκοτεινός άρχοντας της Μόρντορ, την οποία και κυβέρνησε για 2.500 χρόνια.


Η περιοχή προστατεύεται από μεγάλες οροσειρές, οι οποίες είναι δομημένες περίπου σαν ορθογώνιο.

Το ΕΡΕΘ ΛΙΘΟΥΙ στα βόρεια, τα ΕΦΕΛ ΝΤΟΥΑΘ στα δυτικά. Ένα στενό πέρασμα οδηγούσε στην πόλη της ΜΙΝΑΣ ΜΟΡΓΚΟΥΛ.

Ψηλά στα ΒΔ σχηματίζεται η κοιλάδα της ΟΥΝΤΟΥΝ, όπου αποτελούσε και την είσοδο για μεγάλους στρατούς. Εκεί ο Σάουρον έχτισε τη ΜΑΥΡΗ ΠΥΛΗ της Μόντορ.

Πιο ανατολικά είναι το μεγάλο οροπέδιο του ΓΚΟΡΓΚΟΡΟΘ και το εμβληματικό ΒΟΥΝΟ του ΧΑΜΟΥ.

Πιο ανατολικά βρίσκουμε την πεδιάδα του ΛΙΘΛΑΝΤ.

Τα νότια εδάφη της Μόρντορ είναι πιο γόνιμα και εκεί θα βρούμε τη μεγάλη λίμνη “ΘΑΛΑΣΣΑ του ΝΟΥΡΝΕΝ”.

Τέρμα ψηλά βόρεια βρίσκεται το ΡΟΥΝ και στα ΝΑ, η γη της ΚΑΝΤ.




BARAD DUR


Είναι το εμβληματικό φρούριο, που έχτισε ο Σάουρον στη γη της Μόρντορ. Βρίσκεται κάτω από την οροσειρά ΕΡΕΘ ΛΙΘΟΥΙ, στο οροπέδιο του Γκόργκοροθ. Είναι 48 χλμ ανατολικά του Βουνού του Χαμού και 160 χλμ ΝΑ της Μαύρης πύλης.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1000 της Δεύτερης εποχής και χρειάστηκε 600 χρόνια. Εκεί ο Σάουρον σφυρηλάτησε το Ένα δαχτυλίδι.


UDUN


Μια βαθειά κοιλάδα στο ΒΔ άκρο της Μόρντορ εκεί που συναντούνται οι δύο μεγάλες οροσειρές του ΕΦΕΘ ΝΤΟΥΑΘ και του ΕΡΕΝΤ ΛΙΘΟΥΙ. Στο βόρειο άκρο της βρίσκεται το ΜΟΡΑΝΝΟΝ και στο Νότο το ΑΪΣΕΝΜΟΥΘ.


ERED LITHUI


Λέγονται και ASH MOUNTAINS (Βουνά της στάχτης). Μεγάλο οροπέδιο στα βόρεια της Μόρντορ. Είναι το φυσικό της χώρισμα από την περιοχή του Ροβάνιον. Έχει μήκος 500 μίλια


EPHEL DUATH


Η άλλη μεγάλη οροσειρά της Μόρντορ προς τα Δυτικά. Ξεκινά από ψηλά βόρεια, όπου συναντιέται με την οροσειρά ERED LITHUI και κατεβαίνει νότια προς το HARONDOR.

Τα βουνά της λέγονται και “Βουνά των σκιών”


MINAS MORGUL


Μεγάλη πόλη, που βρίσκεται στην οροσειρά προς τα Δυτικά της Μόρντορ. Το παλιό της όνομα ήταν MINAS ITHIL και ήταν η δίδυμη πόλη με την MINAS TIRITH, πριν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Sauron στην Τρίτη εποχή.

Η πόλη στα πρώτα της χρόνια ήταν πανέμορφη αλλά όταν έπεσε στα χέρια του σκοταδιού έγινε μνημείο τρόμου. Το φυσικό της φως αντικαταστάθηκε από ένα χλωμό φωσφορικό φως.


LITHLAD

Είναι μια μεγάλη ήρεμη πεδιάδα, που σχηματίζεται στα νότια του οροπέδιου του GORGOROTH και στα βόρεια της μεγάλης λίμνης NURNEN.


NURN


Είναι οι νότιες περιοχές της Μόρντορ. Πιο εύφορες από αυτές του οροπέδιου του Γκόργκοροθ. Στο κέντρο βρίσκεται η ΘΑΛΑΣΣΑ του NURNEN, μια μεγάλη λίμνη. Στη διάρκεια του πολέμου του δαχτυλιδιού, στη λίμνη δούλευαν σκλάβοι χιλιάδες άνθρωποι στην υπηρεσία του Σάουρον, οι οποίοι και ελευθερώθηκαν από το βασιλιά Ελέζαρ μετά τον πόλεμο του δαχτυλιδιού.



Φίλες και φίλοι,
ελπίζω να απολαύσατε το όμορφο αυτό ταξίδι στο λατρεμένο κόσμο του Τόλκιν και να σάς άρεσε ο χάρτης.
Καλή συνέχεια καλοκαιριού, με την καρδιά μου.

Σχόλια

  1. Γιάννη έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά. Πολύ προσεγμένες οι λεπτομέρειες, μπράβο σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σού άρεσε, Μαρίνα μου; Χαίρομαι καλή μου φίλη. Αγαπημένο μου θέμα, αντιλαμβάνεσαι, ναι; Την καλησπέρα μου, κορίτσι μου, εύχομαι όλα καλά.

      Διαγραφή
    2. Υou just don't walk in Mordor! Αλλά εσύ φίλε μου το έκανες και αυτό, από ψηλά μάλιστα σαν να σε κουβαλούσε ο Γκουαχίρ, ο άρχοντας των αετών. Είσαι φοβερός ζωγράφος, είναι πολύ καλός ο χάρτης.

      Διαγραφή
    3. Mού αρέσει, αγαπητέ μου φίλε, που μιλάμε την ίδια γλώσσα. Που μάς αγγίζει αυτός ο μαγικός κόσμος του Τόλκιν. Ειλικρινά σε ευχαριστώ, Γουίλ, με την καρδιά μου.

      Διαγραφή
  2. Αγαπημενο σου θέμα το εχουμε εμπεδωσει!!!!!! Λεπτομερης δουλειά με μερακι....
    Καλή συνέχεια φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχα, Άννα μου, το κατέχεις το μεράκι μου! Δεν κρύβεται. Σε ευχαριστώ κορίτσι μου και χαίρομαι, που σού άρεσε. Καλή συνέχεια αγαπημένη μου.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχος..μπράβο !!!
    Τόση λεπτομέρεια και με τόση επιτυχία....ε ναι είναι μεράκι !!!!
    Καλό αποκαλόκαιρο και καλές δημιουργίες ! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου, τι χαρά! Ευχαριστώ καλή μου φίλη για το σχόλιό σου. Ναι, να έχουμε καλό αποκαλόκαιρο με ότι όμορφο έχει απομείνει.

      Διαγραφή
  4. Wow! Wonderful map, I really love it! The trilogy of The Lord of the Rings and The Hobbit are one of my favorite books, the movies too. I really like the way you have color the map!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you very much, dear Diana, for your kind comment.
      Ywe, we both love the books of Tolkien and of course the legendary L.O.T.R.
      I'm glad your liked the map. My best regards.

      Διαγραφή
  5. A very good work doing this hand made map. With high quality in details. A really good work.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάννη μου, πόσο υπέροχος ο χάρτης της Μέσης Γης... Μας ταξίδεψες! Τον αγαπώ κι εγώ τον Τόλκιν... Να είσαι καλά φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε την ίδια αγάπη, καλή μου φίλη. Σε ευχαριστώ πολύ, χάρηκα που σού άρεσε, κορίτσι μου. Να ευχηθώ καλή σχολική σου χρονιά με δύναμη και κουράγια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου